Можете нам послати питања и ми ћемо Вам одговорити у најкраћем року
Име и презиме:
E-mail адреса:
Порука:
Потврђујем исправност података  
30-08-2016
Разговори са Чарлсом
Књижевни програм овогодишњег обреновачког лета посвећен је обреновачким писцима. У недељу, 28. августа, представили смо нову књигу Милице Данајске. „Разговори са Чарлсом“ је мали љубавни роман у стиховима, а објављен је крајем маја ове године. О књизи с ауторком разговара Александар Максим Поповић, а планиран је и пратећи музички програм.
26-08-2016
Пуриша Ђорђевић
Вече докуметарних филмова Пурише Ђорђевића на програму било је у четвртак, 25. августа. Приказано је два филма „Јабука“ (1982.) и „Мала моја из Босанске крупе“, документарац о Бранку Ћопићу. Ова полусатна прича заснива се на дирљивом сведочењу Момчила Срећковића са Забрежја, кога су Ћопић и његова супруга Богданка као дечака школовали у Београду. Документарац се завршава филмском поемом „Гроб у житу“, коју је по Ћопићевим стиховима Ђорђевић снимио 1951. године и која до сада никада није приказана. О документарном филму „Јабука“, урађеном по причи Бранка Ћопића, Ђорђевић каже:„Филм „Јабука“ је прича о народном хероју с надимком Јабука, који је, пошто је погинуо, и сахрањен. Али, после извесног времена одлучио је да устане из гроба и види шта се десило са његовим идејама у великом граду као што је Београд. Потпуно разочаран, херој Јабука је одлучио да се врати у гроб. То је био Ћопић.“
24-08-2016
Хајд у кабаре бре
Ревија хумористичког театра „Хајд у кабаре бре“ на програму је била у уторак, 9. августа. У овој хумористичко-сатиричној представи, у режији Владимира Путника, играју Слађана Ђукић, Маја Матијевић, Владимир Тешовић, Ђорђе Накић. „Хајд’ у кабаре, бре!“ је представа колажног типа, састављена од афоризама, епиграма, сатиричних прича и, наравно, сонгова. Аутори сатиричног ткива су чувени чланови београдског сатиричног круга: Милован Витезовић, Александар Баљак, Карло Минић, Драган Алексић и други. Неки од „гегова“ у кабареу стари су и по десетак година што сведочи да сатира не застарева и да наше прилике увек подлежу сатиричном „боцкању“. Сонгове су компоновали Владимир Вучковић и Зоран Симјановић.
24-08-2016
Поетско музичко вече
У среду, 10. августа на летњој сцени Библиотеке, у оквиру поетско-музичке вечери "Где си сад ти" представили су се Милена Божић, Марко Тодоровић и Огњен Дрењанин, студенти глуме у класи Мирјане Карановић. Они су говорили одабране стихове Хајнеа, Дучића, Либеро Марконија, Црњанског, Матије Бећковића, Мајаковског, Јесењина, Мике Антића, Душка Трифуновића, Пера Зупца, Бранка В. Радичевића, Десанке Максимовић, Ане Ахматове, Шимборске, Бајрона.
24-08-2016
Подари ми лепу смрт
У понедељак, 15. августа од 21 сат на Летњој сцени Библиотеке представили смо збирку послебиблијских прича Славка Стаменића „Подари ми лепу смрт“. Најновије издање наше Библиотеке ће бити представљено текстовима др Милана Алексића (Филолошки факултет у Београду) и проф. Катарине Лазић (Универзитет Seraphicum, Ватикан-Падова). Одабране текстове ће читати Огњен Дрењанин. Разговор води Александар Максим Поповић.
24-08-2016
Родољубива поезија Ненада Ковачевића
У оквиру књижевног програма, у четвртак, 18. августа на летњој сцени, своју родољубиву поезију казивао је Ненад Ковачевић. Инспирисана славним подвизима српских војника у Првом светском рату, ова поезија је још једно сведочанство, подсећање и одавање почасти њиховим херојским делима. 
24-08-2016
Смртоносни плес
Руски филм „Смртоносни плес“ из 2009. године биће приказан на летњој сцени Библиотеке, 16. августа. Филм је заснован на стварним догађајима и чињеницама о подвигу младих девојака које су чистиле минска поља на тек ослобођеним територијама Вологодске области од 1944-1946. године. Ово је филм и о једној краткој љубавној причи у тим трагичним условима.
10-08-2016
Гусларско вече
Гусларско-поетско вече на програму је било у петак, 5. августа 2016. од 21 сат. На летњој сцени Библиотеке представио  се Саша Лакетић са гостима.
05-08-2016
Цацијев Успоменар
У понедељак, 25. јула 2016, на летњој сцени Библиотеке изведен је „Цацијев успоменар“. Овај програм својеврсно је подсећање драмског уметника Милана Цација Михаиловића на једно време, небројене приче и анегдоте о изузетним глумцима и другим драмским ствараоцима, службеницима и посвећеницима који су чинили непоновљиви дух Атељеа 212. Током каријере, дуге три деценије, бележио је приче с позорнице, из бифеа, на гостовањима, а уобличио их је и у књигу. 
05-08-2016
Смејалица
На летњој сцени Библиотеке, у уторак, 26. јула, промоцију књиге (прве за децу) имао је Воја Лукић. Збирку песама Смејалица публици је представила весела дружина, која је, осим стихова и музике, припремила и слатка изненађења.
05-08-2016
Жмурке
Четвратак, 28. јули термин је за још један од филмова из Циклуса савременог руског филма. Од 21 сат, на летњој сцени библиотеке, биће приказан филм „Жмурке“. У филму главне улоге имају Димитрије Дјужев, Никита Михалков и Алексеј Панин. Црна комедија Алексеја Балабанова из 2005. године о Русији деведесетих. Два криминалца Сергеј и Симон раде за свог газду Сергеја Михајловича кога глуми Никита Михалков. Сергеј је онај паметнији. Побожан је и сваки пут када прође поред храма прекрсти се. Машта да од свог новца сагради једну цркву. Симон је онај који не размишља, него само слуша. Учи енглески језик, храни се у МекДоналдсу и машта да једног дана оде на Запад. Оно што спаја ове две наизглед различите особе је то што где год да се појаве остављају за собом гомилу лешева... 
05-08-2016
Идоли младих Шијан и Стојановић
У суботу, 30. јула на летњој сцени, у оквиру трибине „Културни шок“ поново ће бити речи о идолима младих некад и сад. О важности образовања, значају културе у друштву, правим вредностима уз које су стасавале генерације младих некада, о филму некад и сад, говоре Слободан Шијан (филмски редитељ, сценариста, професор филмске режије на Факултету драмских уметности у Београду, аутор култних филмова: „Давитељ против давитеља“, „Како сам систематски уништен од идиота“, „Маратонци трче почасни круг“, „Ко то тамо пева“, „Балкански шпијун“ и других) и Мирољуб Стојановић, филмски критичар и теоретичар, уредник издавачке делатности Филмског центра Србије и селектор многих филмских фестивала. Трибину води Карло Астрахан.
05-08-2016
Јелке 2
Среда, 3. август на летњој сцени Библиотеке – нови термин за Циклус савременог руског филма. Пројекција филма Јелке 2. Ова комедија из 2011. године доноси причу о новим догодовштинама јунака који упадају у различите романтичне ситуације.
03-08-2016
Време Обреновића
Музеј рудничко-таковског краја отворио је манифестацију "Обреновачко лето" у Обреновцу, изложбом Милош Обреновић и модерна Србија. Кратак историјски осврт дао је в.д. музеја историчар Александар Марушић успоставивши везу Палежа и рудничко-таковског краја и истакавши ређе познате чињенице о пет владара династије Обреновић. За све посетиоце било је припремљено и изненађење: драмска тачка коју је припремила обреновачка библиотека. 
03-08-2016
Идоли младих Аца и Миша
У оквиру трибине "Културни шок - Идоли младих некад и сад" у понедељак, 4. јула 2016, од 20 часова на летњој сцени библиотеке, говорили су Александар Петровић - Аца, фронтмен групе Ортодокс Келтс и Миша Алексић, басиста и један од оснивача групе Рибља чорба. Разговор је водио Карло Астрахан.
03-08-2016
Пет невести
У оквиру Ревије руског филма, у уторак, 5. јула 2016,  приказан  је филм Пет невеста, из 2011, у режији Карена Оганесјана.
03-08-2016
Кабаре Скроуз
Поетско-музички кабаре СКРОУЗ постоји више од десет година и кроз њега је прошло мноштво музичара, песника, глумаца. Успешно је наступао широм Србије. У актуелној постави су: Борис Капетановић (вокал и гитара), чачански кантаутор, писац и глумац Владимир Капетановић (клавир и пратећи вокал) и Дејан Крсмановић (гитара). 
У библиотеци су наступали, 10. јула.
03-08-2016
Ренесанс
У среду, 13. јула од 21 сат на летњој сцени библиотеке наступао је ансамбл „Ренесанс“.
Од оснивања, 1969, „Ренесанс“ је усмерен на музику средњег века, ренесансе и барока. Представља готово све стилове који су пратили развој музике од 12. до 18. века. Ансамбл располаже једном од најбогатијих, најраскошнијих и најразноврснијих колекција инструмената – копија инструмената средњег века и ренесансе. 
На програму концерта биле су и композиције традиционалне музике Балкана и музике Старе Србије.
03-08-2016
Подари ми лепу смрт
У четвртак, 14. јула, представљена је нова књига Славка Стаменића: Подари ми лепу смрт, у издању наше библиотеке.
03-08-2016
Приповетке једног каплара
На летњој сцени Библиотеке, у среду, 20. јула, изведене су Приповетке једног каплара, Бранислава Нушића. Ова интимна, камерна изведба, свесно је сведена на само једно глумачко средство – говор. Глумац као приповедач дочарао је трагику ратних догађаја, узбудљиве судбине јунака, који својим животима и смрћу буде интензивна осећања. Музика Јосифа Маринковића и Стевана Мокрањца својим изразом и бојом употпуњује унутрашња стања ликова у ратном вихору коме се не зна почетак и не наслућује крај. Збирка приповедака Бранислава Нушића “ПРИПОВЕТКЕ ЈЕДНОГА КАПЛАРА” обухвата период српско-бугарског рата вођеног с краја 1885. до почетка 1886. у двадесетак прича. Приповедач је био ЗОРАН ЋОСИЋ, глумац Народног позоришта из Београда. Музику је изводила НИНА ЋОСИЋ, члан Симфонијског оркестра РТС-а. Уводни текст  је говорио ДЕСИМИР СТАНОЈЕВИЋ, глумац Позоришта на Теразијама из Београда.
29-06-2016
Номад1
У уторак, 28. јуна, у читаоници библиотеке представљена је књига Снежане Радојичић Номад1. Снежана је по струци професор књижевности, а по вокацији писац и путник. Од 2011. путује бициклом око света, живећи као дигитални номад, углавном од писања. „Номад (Књига 1)“ је прва књига у истоименој едицији која ће у романсирано-путописној форми пратити ово сада већ епско путовање и, уједно, ауторкин начин живота. Представља наставак романа „Закотрљај ме око света“, али само утолико што се почетак њене радње надовезује на завршетак претходне приче и што је приповедач исти. Али и стилски и тематски сасвим је другачија, и може се читати као потпуно независно дело. Радња се дешава на простору између медитеранске и црноморске обале, на анадолијском платоу. Путовање почиње у Анталији, па преко Карамана и Коње води у Кападокију, одакле се наставља источно ка Шивасу и затим, дуж обале Црног мора, уз де-тур ради посете манастиру Сумела, завршава се на грузијској граници. На том простору смештени су многи добри људи, дервишки ред мевланиста, кападокијски вилењачки димњаци, ‘ноћни живот’ младих Турака у градовима, курдски студенти националисти и остали, хришћански манастири и римске ископине, и, наравно, задивљујућа природа. 
03-06-2016
Ходање по сећању
У уторак, 31. маја, у 19:00, у читаоници библиотеке, дружили смо се са Весном Капор и Милом Ломпаром. 
Весна је уредник књижевног програма у СКЦ-у, прозни писац и критичар. За збирку прича: По сећању се хода као по месечини добила је награде "Лаза Костић" и "Милош Црњански". 
Мило Ломпар је професор на Филолошком факултету, уважени историчар књижевности, председник Задужбине Милоша Црњанског, па тако и жирија који додељује истоимену награду. 
Рећи ћемо још да се Веснино писање (а исто важи и за говор) разликује од данашњег већинског, и то, пре свега, искреношћу и осећајношћу, али не на уштрб памети, затим избором тема, лакоћом и смисленошћу. 

Разговор водила: Зорица Бабић.
23-05-2016
Ноћ музеја Свадбени обичаји
Наша библиотека је ове године приредила седму по реду изложбу у оквиру манифестације Ноћ музеја, под називом „Свадбени обичаји у обреновачкој Посавини“. Изложбена поставка, хронолошки, прати све важне сегменте свадбених обичаја у Обреновцу и околини, од почетка 20. века до данас. У поставци су различити документи, позивнице, венчанице и свадбена одела, девојачка спрема, буклија, свадбени венац и други предмети везани за свадбене обичаје у варошкој и сеоској средини. Значајни део поставке чини богата збирка фотографија из Завичајног одељења библиотеке и приватних колекција обреновачких породица. На изложбеним паноима презентоваћемо све делове свадбених обичаја: од веридбе, позивања на свадбу, момачке и девојачке вечери, кићења сватова, свадбене поворке, венчања, гађања јабуке, куповине невесте, даривања, до котаричара и повођана. Приказаћемо и како су кићени фијакери и аутомобили за свадбену поворку, како се припрема рузмарин, прави свадбени венац и бидермајер... Организовано је и право венчање у нашој библиотеци. А све заинтересоване младе даме су биле у прилици да пробају венчаницу по свом избору, а будући младенци да одаберу бурме. 
Поставка изложбе траје до 27. маја.
19-05-2016
Урнебесна физика
У среду, 18. маја, у читаоници Библиотека, представљена је књига Урнебесна физика, аутора: Бранка Стевановића, Игора Коларова и Светислава Пауновића.
18-05-2016
Где си сад ти
У петак, 13. маја, у читаоници Библиотеке, стихове Хајнеа, Дучића, Либеро Марконија, Црњанског, Матије Бећковића, Мајаковског, Јесењина, Мике Антића, Душка Трифуновића, Пера Зупца, Бранка В. Радичевића, Десанке Максимовић, Ане Ахматове, Шимборске, Бајрона говорили су: Милена Божић, Марко Тодоровић и Огњен Дрењанин, студенти глуме у класи Мирјане Карановић.
18-05-2016
Идоли младих некада и сада
 У уторак, 17, маја, у читаоници Библиотеке одржана је трибина „Идоли младих некада и сада“, а део је пројекта „Културни шок“ Удружења уметника Србије, који има за циљ едукацију младих људи и њихово усмеравање на праве вредности. Идоли младих данашњице су личности које својим понашањем лоше утичу и дају негативан пример омладини.О некадашњих и данашњим идолима говоре: - Милан Ђурђевић, фронтмен групе „Неверне бебе“ и - Влада Јанковић Џет, легендарни водитељ Радио Београда и емисије Радио 202. Водитељ: Карло Астрахан. 
16-05-2016
Обреновићи у музејским збиркама
Музеј рудничко-таковског краја из Горњег Милановца аутор је пројекта „Обреновићи у музејским и другим збиркама Србије“, који има за циљ да се евидентирају и у форми каталога публикују сви предмети везани за династију Обреновић који се чувају у фундусима музеја, архива и библиотека Србије. Све што је сачувано у вези са династијом (намештај, одећа, оружје, посуђе, одликовања, значке, новац, преписка, слике и скулптуре, фотографије…) сабрало се, сликом и речју, у три обимна каталога. Збир предмета, докумената и уметничких дела, непосредно или посредно везаних за чланове династије, похрањених у посебним збиркама Народног и Музеја града Београда, заједно са артефактима из неготинског, Музеја српске православне цркве нуклеус су публикација. Богата колекција писама Јоце Вујића везаних за Обреновиће, која се чува у Универзитетској библиотеци „Светозар Марковић”, заједно са драгоценостима попут приватних писама или ретких фотографија из фундуса Библиотеке града Београда, Историјског архива Шумадије и приватне збирке породице Јевђевић и два опширна рада која третирају заоставштину Обреновића у Француској такође су део ове целине. Написани прилози у досада објављеним томовима, садрже основне информације о установама које третирају баштину династије, затим податке о историјату колекција, и коначно на који начин се долазило до експоната или докумената. Чланци такође садрже и веома интересантне податке који сведоче о односу Обреновића и појединих крајева Србије, као и поуздана сведочанства о тадашњим људима, како присталицама тако и противницима династије.Кроз занимљиве презентације своје збирке о заоставштини Обреновићима представиће: Александар Марушић (Музеј рудничко-таковског краја, Горњи Милановац) и Љубица Ћоровић (Завичајно одељење Библиотеке града Београда). Очекујемо Вас у четвртак, 28. априла 2016, у читаоници Библиотеке од 19 часова.
16-05-2016
Обреновачка хроника
У среду, 27. априла 2016, у читаоници Библиотеке представљена је прва деценија рада Обреновачке хронике. О почецима излажења, програмском опредељењу, информисању, репортажама, рубрикама, издавачкој делатности, сарадницима и плановима су говорили: Драган Лазаревић, главни и одговорни уредник, Александар Максим Поповић, Влада Батинић и Милан Ашковић.
16-05-2016
Упозориште
Изложба фотографија позоришта Pasco Хатор Позориште Двориште, од 5. до 15. маја у Галерији Библиотеке.
25-04-2016
Ко је сањао зеца
Најмлађи полазници Позоришта - дворишта Pasco  спремили су рецитал Ко је сањао зеца?  по стиховима Драгана Лукића.  Изведба је 21. априла у 19 часова, у читаоници библиотеке. А повод су Дани Београда.
20-04-2016
Што се боре мисли моје
Игроказ ,,Што се боре мисли моје“ је једночинка и представља сегмент  из живота кнеза Михаила Обреновић и његове супруге кнегиње Јулије Хуњади Обреновић: припрему Јулијиног рођендана на њиховом имању „Иванка” (у данашњој Словачкој). 
Игроказ представља зачетак музејског театра код нас, у циљу афирмације музејских вредности. Аутор пројекта: Злата Типолд. Играју: Драгана Обрадовић и Здравко Димитријевића.
Програм се реализује у оквиру манифестације Дани Београда
20-04-2016
Милисав Савић
У уторак, 12. априла, у читаоници Библиотеке, представили смо роман La sans pareille: љубавни роман са додацима Милисава Савића. О роману, који је овенчан наградом "Меша Селимовић" за најбољи у протеклој години, као и наградом Вукове задужбине за уметност "Бора Станковић", говорили су аутор и књижевни критичар Радивоје Микић. 
15-04-2016
Сусрет с преводиоцем
У четвртак, 31. марта 2016,  представљен је преводилачки рад Српка Лештарића, преводиоца с арпаског језика, с освртом на књиге ирачког синеасте, есејисте и писца кратке прозе Хасана Бласима: "Лудак са Трга слободе" и палестинског књижевника Емила Хабибија "Опсимиста". Осим аутора, о књигама и преводиоцу говорила је и Анђелка Цвијић.
15-04-2016
Мошо и бајка
На конкурс за најлепшу бајку који је расписала Библиотека „Влада Аксентијевић“, Обреновац, за ученике обреновачких основних и средњих школа стигла је 141 бајка. Најбројнији учесници на конкурсу били су ученици нижих разреда, а за сваку похвалу је што је своје радове послало више од 20 најмлађих ђака - првака. Жири је стога одлучио да најмлађе писце посебно охрабри и подстакне на даљи рад, додељујући посебне награде и похвале за најлепшу бајку ђака првака. 
Додела награда, била је у петак 1. априла 2016, у 13 часова,  у читаоници Библиотеке „Влада Аксентијевић“, а награде је додељивао  један од најзначајнијих српских писаца за децу, Мошо Одаловић.
15-04-2016
Марине бравуре
У понедељак, 4. априла 2016, у Галерији у подруму Библиотеке, у 19 часова, отворена је изложба минијатура Маре Стаматовски "Бравуре". 
Поставка траје до 18. априла.
29-03-2016
Годишњица
Сто четрдеста годишњица рођена Борисава Станковића, обележена је пред његов рођендан, 28. марта предавањем које је одржао Милисав Савић у читаоници библиотеке.
29-03-2016
Мала ревија иранског филма
У читаоници библиотеке, од 5. до 7. априла, у оквиру Мале ревије новог иранског филма били су приказани: Редак истине (2012), Дани љубави и издаје (2014), Супер стар (2009).

Гост на отварању ревије иранског филма био је др Махмуд Шалуи, директор Културног центра Исламске Републике Иран у Србији. Програм се реализује у сарадњи са Културним центром Исламске Републике Иран у Србији.
28-03-2016
Duo Classique All
У петак, 25. марта од 19:00 у читаоници одржан је концерт дуа Duo Classique All у чијем саставу су Ненад Ускоковић - виолончело и Анка Брашовеану - клавир. На програму су била дела Бетовена, Моцарта, Чајковског, Дебисија, Рахмањинова. Дуо је основан 2009.
22-03-2016
Сећање на Исидору
Програм Сећање на Исидору осветљава животни и стваралачки пут Исидоре Секулић. Као најпросвећенија жена свога времена, прва жена писац академик, својим књижевним радом задужила је савременике и оставила је светао траг у историји српског народа и европске културе. Током програма ће бити приказан, за ову прилику припремљен материјал, забележен у Кући краља Петра, где је током протекле две недеље била постављена изложба личних предмета из легата Исидоре Секулић. О Исидори је говорила  Лаура Барна аутор изложбе.
14-03-2016
Круг
Изложба представља радове осморо студената друге године Факултета ликовних уметности и Факултета примењених уметности. Оно што их повезује је иста година рођења и вишегодишње познанство и пријатељство; 2014. године сви завршавају Школу за дизајн, смер ликовни техничар и уписују уметничке академије на Одсеку сликарство/ зидно сликарство. На овој изложби представљено је истраживање сваког понаособ, углавном у цртежу, слици и колажу. Различите индивидуе својим другачијим темпераментима приступају обради класичних тема. Уочљиво је да свако од њих поседује препознатљиву нит која обједињује његов рад и тако извештава о различитим сензибилитетима, размишљањима и ономе што појединац у ликовном смислу сматра битним и што га нагони на даље истраживање. Излагачи: Тамара Ђорђевић, Јелена Раденковић, Ивана Куцина, Огњен Стешевић, Сара Милојевић, Петар Тасић, Јована Конатар, Дуња Ћорломановић.
Отварање изложбе је у понедељак, 7. марта 2016. у 19:30 часова у Галерији у подруму библиотеке.
Изложба ће бити постављена до 19. марта.
14-03-2016
Даница
У четвртак, 10. марта 2016, представљена је књига Даница, Бранке Радовановић. Почетак прошлог века, поред осталог, обележио је и већи број жена које пишу. Талас тих талентованих и еманципованих жена које су писале поезију, приповетке, романе, путописе, које су се бавиле филозофијом, сликале и ратовале, запљуснуо је обале наше културе и разбио се о стене критике и публике, распршио се у низ капљица и једноставно – нестао. Само неколико најснажнијих и највештијих успело је да одоли бурама и бродоломима новога времена и да преда зубљу онима које су их следиле, између два рата и даље.Само је то и такво време могло да роди песникињу попут Данице Марковић; само је Даница Марковић знала да испише најтужније и најискреније елегије свог живота и да се својом судбином изједначи с грчком хероином.
О књизи су говориле: Слободанка Пековић и Бранка Радовановић.
Одабране текстове читала је Кристина Лозо.
03-03-2016
10000 плоча
У Библиотеку „Влада Аксентијевић" стигла је архивска грађа плоча Радио „Обреновца". Око 10.000 великих и сингл плоча од данас се према речима директорке Библиотеке чува у тој установи.
Библиотечки фонд биће значајно обогаћен овом великом архивом плоча које су нам стигле од Радио „Обреновца". То је колекција од десетак хиљада јединица и оне морају бити обрађене по библиотечким стандардима. Имаћемо врло јасну евиденцију који су то наслови и аутори. У плану је да у један посебан простор сместимо те плоче, у условима каквим таква грађа треба да се чува. Такође, потрудићемо се да корисници наше библиотеке имају могућност да ову грађу користе, а библиотека има своју дигиталну колекцију која је делом постављена на нашем сајту. Тако да ћемо све ауторе који се налазе међу овим плочама дигитализовати и поставити на сајт - казала је Ивана Јаношевић.
03-03-2016
Среда је уторак у новембру
У уторак, 26. јануара, са почетком у 19 часова, у читаоници библиотеке „Влада Аксентијевић" одржаће се концерт групе „Среда је уторак у новембру". Група чији је део чланова из Обреновца свира ауторску музику, а за наступ у библиотеци „Acustic session" обећавају аутентичну енергију и сензибилитет. Овом приликом придружиће им се и гости, бардови обреновачке музичке сцене.
03-03-2016
Браћа
У среду, 10. фебруара 2016. године у 19 часова отворена је изложба "Браћа", радова младих обреновачких аутора Јована и Горана Ракића. Изложба је постављена до краја фебруара.
03-03-2016
Иследник
Добитник НИН-ове награде за роман године, Драган Великић представио је награђени роман Иследник у среду, 17. фебруара 2016
03-03-2016
Црвени пресек
У издању Службеног гласника, објављена је нова књига Лауре Барне Црвени пресек. Реч је о делу посвећеном највећем српском импресионисти Кости Миличевићу (1877–1920), и настанку његове слике „Видо, острво смрти“ из 1919. године, страдалој у немачком бомбардовању током Другог светског рата. Роман упозорава да је уметничко дело неуништиво и кад мислимо да је уништено, јер је живот Велики Креатор незамисливих чуда!
03-03-2016
Два цванцика
У петак, 12. фебруара 2016, у читаоници библиотеке представљена је збирка колумни Дејана А. Милића Два цванцика. 
Књига је збирка ауторових размишљања у форми кратких друштвено-ангажованих прича о приликама и неприликама у Србији, од лета 2010. до лета 2012. Неоптерећен политичким и идеолошким сврставањем, довољно храбар да се, као грађанин, огласи, Милић се, вредносно опредељује. 
У представљању књиге учествују: проф. др Војислав Јелић, декан Филозофског факултета у Београду, проф. Светлана Градинац и аутор.
16-01-2016
Драги Деда Мразе
На литерарни конкурс који је расписала општина Обреновац поводом традиционалне манифестације „Обреновац – град отвореног срца“, с темом „Драги Деда Мразе“, стигло је 199 радова из свих обреновачких основних школа. Деда Мраз ће, надамо се, испунити све жеље, а жири се одлучио да награди и похвали укупно 20 радова.
Библиотека „Влада Аксентијевић“ наградила је бесплатном годишњом чланарином ауторе пет радова ученика нижих разреда:
Анастазија Николић – 3/2, ОШ „Живојин Перић“, Стублине
Сара Јосиповић – 3/2, Прва обреновачка основна школа, Обреновац
Анђела Ђурић – 4/1, ОШ „Грабовац“, Грабовац
Страхиња Тешановић – 3/2, „Прва обреновачка основна школа“, Обреновац         Филип Гајић – ОШ “14 октобар“, Барич.
Жири похваљује и следеће радове:        
Страхиња Грујичић – 2/1, Прва обреновачка основна школа, Обреновац          Вукашин Петровић – ОШ „Грабовац“, Љубинић         
Анита Андреић – 2 разред, ОШ „Дражевац“      
Сара Нешић – 2/3, ОШ „Никола Тесла“, Скела         
Вук Илић – ОШ „Грабовац“, Грабовац         
Ирина Арбиња – 1/2 , ОШ „14 октобар“, Барич.
Посебну похвалу за најлепше украшен литерарни рад добија Ања Крсмановић 2/6 из ОШ „Јован Јовановић Змај“, Обреновац.
Библиотека „Влада Аксентијевић“ Обреновац наградила је бесплатном годишњом чланарином ауторе три рада ученика виших разреда:          
Вук Николић – 5/2, ОШ „Живојин Перић“, Стублине          
Татјана Мајсторовић 7/7, ОШ „Јован Јовановић Змај“, Звечка       
Анастасија Гољић - 5/1, ОШ „Грабовац“, Грабовац
Жири похваљује и следеће радове:          
Ања Дидановић – 5/3, ОШ „Ј. Ј. Змај“, Обреновац        
Милутин Боричић – ОШ „Ј. Ј. Змај“, Обреновац         
Мина Филиповић – 5/1, ОШ „Посавски партизани“, Обреновац         
Зорана Бркљач – 8/4, ОШ „Ј. Ј. Змај“, Обреновац     
Анђела Милобратовић – 6/1, ОШ „Ј. Ј. Змај“, Обреновац.
Награђени ученици ће награде моћи да преузму 1. јануара, на манифестацији „Обреновац – град отвореног срца“, од 12.00 до 15.00 часова на Градском тргу у Обреновцу. 
24-12-2015
Сусрети београдских библиотекара
У Библиотеци "Влада Аксентијевић", Обреновац, 23.. децембра 2015. године, поводом обележавања 70. годишњице рада установе под овим именом, одржан је стручни скуп Сусрети београдских библиотекара. Тема скупа је била "Општинске библиотеке као културни центри локалних средина". На скупу је представљено 14 примера успешне праксе из свих београдских општинских библиотека. Организацију скупа је подржао Секретаријат за културу града Београда.

Како оцењујете понуду књига?

Лоше Број гласова:6
Добро Број гласова:31
Средње Број гласова:3
Број гласова:3
Обавештење
У понедељак, 4. јула 2016. године почиње са радом огранак наше библитеке у Спортско-културном центру. Радови у огранку су завршени.
опширније »
1 од 5 BackStopForward
Летње радно време
Летње радно време библиотеке важи од 4. јула до 31. августа 2016. године и у централној библиотеци и свим огранцима.

опширније »
2 од 5 BackStopForward
Обреновачко лето
У петaк 1. јулa почиње Обреновaчко лето. Грaдскa општинa Обреновaц и у 2016. години реaлизује прогрaм Обреновaчко лето. Свечaно отвaрaње мaнифестaци...опширније »
3 од 5 BackStopForward
Поштанске марке
Прве поштанске марке у Србији су се појавиле на шалтерима пошта у мају 1866. Биле су то тзв. "грбуше" - марке за новине с одштампаним грбом Кнежевине С...опширније »
4 од 5 BackStopForward
Зависност
У четвртак, 15. септембра 2016. године од 18 часова у читаоници Библиотеке биће одржана јавна трибина „ЗАВИСносТ" о утицају болести зависности (алкох...опширније »
5 од 5 BackStopForward